Webinarium: Wdrożenie wytycznych RODO na przykładzie systemu CRM - Onwelo

Webinarium: Wdrożenie wytycznych RODO na przykładzie systemu CRM - Onwelo

Zapis prezentacji: Wdrożenie wytycznych RODO na przykładzie systemu CRM - Onwelo
z dnia: 16.05.2019 r.
prowadzący: Natalia Zacharewicz - Data Protection Officer w Onwelo
czas trwania: 1 godzina 25 minut


Już po raz drugi zapraszamy na obejrzenie nagrania webinarium organizowanego wspólnie z Onwelo - naszym partnerem zajmującym się m.in. audytami bezpieczeństwa, ochroną danych osobowych oraz monitoringiem bezpieczeństwa. Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych to nie rewolucja, jednak wprowadziło nowe zasady gromadzenia i zarządzania danymi osobowymi w codziennym życiu wielu przedsiębiorstw - dowiedz się jakie oglądając prezentację!

Plan prezentacji: 

1. RODO w oprogramowaniu - na co zwrócić uwagę, od czego zączać? 

  • Jaki wpływ ma RODO na tworzenie oprogramowania? Use cases
  • Podstawowe wymagania RODO (kluczowe pojęcia i obszary, privacy by design, privacy by default)
  • Konsekwencje niezgodności systemu IT z wymaganiami RODO

2. CRM zgodny z RODO - jakie kroki podjąć? Privacy by design w praktyce 

  • Jak w CRM zastosować podstawowe zasady przetwarzania danych osobowych?
  • W jaki sposób CRM powinien ułatwiać realizację praw osób, których dane są przetwarzane?
  • Bezpieczeństwo danych – w jakie środki ochrony wyposażyć CRM? Podejście Risk Based Approach
  • Relacje z zewnętrznymi dostawcami – w jakim zakresie i na jakich zasadach korzystać z ich usług?
  • Wprowadzanie nowych procesów biznesowych, rozbudowa funkcji i modułów w CRM a zgodność RODO

3. Odniesienie wymagań RODO do innych rodzajów typów oprogramowania

  • RODO a aplikacje webowe, desktopowe i mobilne – do użytku wewnątrz firmy oraz do pobrania przez użytkowników. Use cases

Wypełnij formularz, aby uzyskać 5-dniowy, bezpłatny dostęp do nagrania:


W tym miejscu możesz pobrać materiały pomocnicze, typu: pliki pdf, filmy i zapisy prezentacji.
Wypełnij formularz, aby uzyskać do nich dostęp.
Uwaga: dostęp do plików video jest czasowy.

Administratorem danych osobowych jest Net Complex sp. z o.o., z siedzibą w Bielsku Białej, adres: ul. Wita Stwosza 5, 43 – 300 Bielsko Biała, adres e-mail: biuro@netcomplex.pl tel.: 33 472 03 18 lub 33 816 04 11. Dane będą przetwarzane do celów marketingu bezpośredniego, wykonywanego przy użyciu telekomunikacyjnych urządzeń końcowych oraz automatycznych systemów wywołujących, tj.numer telefonu, zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2017 r., poz. 1907 ze zm.). Dane będą przetwarzane do czasu cofnięcia zgody na ich dalsze przetwarzanie. Dane osobowe mogą być przekazywane następującym odbiorcom lub kategoriom odbiorców tj. podmiotom świadczącym usługi wsparcia technicznego dla oprogramowania, w którym przetwarzane są dane osobowe. Każda osoba ma prawo dostępu do treści swoich danych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu w tym prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna, iż przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy RODO. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji powyższego celu.